Skip to main content
Mind. Set. Go.

Wat heb je nu nodig om betere teksten te kunnen schrijven?

Door 1 oktober 2021No Comments

Als creatieve ondernemers bij mij komen met de vraag hoe ze beter kunnen leren schrijven, dan hopen ze soms op een trucje. ‘Zijn er niet wat regels die je me kunt leren om korte en bondige, maar ook interessante en ontroerende teksten te schrijven?’ Ik moet ze vaak teleurstellen. Natuurlijk reik ik regels aan en geef ik je een manier om teksten te structureren. Maar het grootste struikelblok? Je eigen overtuigingen.

De meeste van ons kunnen best een tekst schrijven. We hebben in onze opleidingen geleerd hoe grammatica en spelling onze taal structureert. We schreven opstellen en verslagen. En we schrijven nog elke dag, al zijn het e-mails en rapporten. En onbewust leren we ook hoe we beter kunnen schrijven, namelijk door te lezen. Al is het NU.nl, je doet kennis op hoe je een tekst opbouwt, wat werkt en wat niet werkt.

Geef me meer regels

Als we dan besluiten dat we beter willen leren schrijven, dan denken we al snel terug aan onze schooljaren. Daar leerde je schrijven door je die regels van grammatica en spelling eigen te maken. Dus nu denk je vast: geef me meer regels, dan kan ik beter schrijven. Je hoopt dat je door die regels op magische wijze korte, krachtige, aantrekkelijke teksten schrijft die ook nog je klanten aanspreken. En regels zijn ook fijn, want het biedt houvast.

Ik bied mijn cursisten dan ook regels om beter te schrijven. Ik leer ze over het bouwplan, de methode om gestructureerd een tekst op te bouwen. Ik geef ze de zeven gouden regels van Lekker Schrijven voor Creatieve Ondernemers. Dat zijn regels als: concreter is beter, korte zinnen doen het beter en af is beter dan perfect. En ik leer ze over vindbaarheid en hoe je teksten beter kan structureren daarvoor.

Hoe creëer je de juiste mindset

Maar daar begint de cursus niet mee. De eerste les gaat over de juiste mindset creëren. Ik neem je mee in wat ik versta onder de juiste mindset, waarom de juiste mindset handig is in het schrijven en wat je nu nodig hebt om te kunnen schrijven. Ik vertel over hoe onze eigen overtuigingen ons soms tegenhouden en over hoe onze fysieke gesteldheid ons ook in de weg kan zitten. Door jezelf af te vragen wat je nu nodig hebt, kan je daarmee aan de slag.

Je denkt misschien: niet weer zo’n zweverige cursus. Ik wil gewoon aan de slag! Dan zeg ik: terecht, ik wil zelf ook altijd het liefst direct aan de slag. Maar waar ik zelf tegenaan loop en waarmee ik veel mensen die ik heb begeleid heb zien worstelen, zijn hun eigen gedachten en overtuigingen. Gedachten als ‘ik kan het niet’, ‘ik heb niets te vertellen’ en ‘niemand zit hierop te wachten’ komen naar boven en dat houdt ze tegen.

Schrijven is nooit onpersoonlijk

Het probleem is namelijk: schrijven is nooit onpersoonlijk. Je legt altijd iets van jezelf in de tekst. Al zijn het je eigen woorden die je gebruikt, je eigen stijl die zich een weg baant door je teksten, de ervaringen die jij hebt meegemaakt die als anekdotes terugkomen in de tekst. Dáár vinden mensen vaak wat van. Niet andere mensen, overigens. Jij, de schrijver van de tekst, vindt daar wat van, negatief of positief.

Daarom kan ik je niet alleen een trucje aanleren, kan ik je niet alleen maar wat vertellen over regels en structuur. Ik vind het mijn taak om je ook wat mee te geven over het gevecht met je innerlijke draak en hoe je daarmee nu aan de slag kan. De vraag die we beantwoorden in les één is dan ook: hoe maak ik de weg vrij zodat ik de regels en de structuren die ik leer kan toepassen en eindelijk lekker kan schrijven?

De ervaring van Amarins

Als voorbeeld het verhaal van Amarins, kunstenaar en illustrator. Ze wil haar websiteteksten schrijven en bloggen, maar ze had het idee dat ze niet goed genoeg kon schrijven. Dus ging ze aan de slag met de cursus. Na de eerste les stuurde ze me een e-mail:

‘Het lukte me niet om te schrijven, maar wat mij onder andere heeft geholpen is de meditatie in les één of eigenlijk de schrijfopdracht daarna. Ik kwam erachter dat wat ik nodig heb wat meer zelfvertrouwen is. En eigenlijk iemand die mij steunt. Dat iemand me vertelt dat het goed is om te delen. Ik besloot zelf diegene te zijn. De oefening was dus echt top om mijn mindset bij te stellen. Dank daarvoor. Ik heb zin in de volgende schrijfles!’

– Amarins

Ik werd natuurlijk gevuld met liefde en trots. Want zij snapt het. Ik kan je nog zo vaak vertellen dat je het kunt, maar uiteindelijk moet je het zelf zien en voelen. Amarins maakte haar eigen weg vrij om eindelijk te kunnen schrijven. En die eerste tekst heb ik dan ook mogen ontvangen. Het was een tekst waaruit haar persoonlijkheid straalde, ze had het haar verhaal gemaakt, ze heeft het omarmt en opgeschreven.

Schrijven is geen trucje

Schrijven, echt goed schrijven, lekker schrijven, is dus niet een trucje. Ik kan je regels en structuren aanleren, maar je leert pas echt goed schrijven als je je eigen innerlijke draken hebt verslagen of in ieder geval voor nu even hebt geparkeerd. Daarom in de cursus Lekker Schrijven voor Creatieve Ondernemers ook een les met de vraag: wat heb ik nu nodig om lekker te kunnen schrijven?

Op 1 november 2021 begint de cursus ‘Lekker schrijven voor Creatieve Ondernemers’ weer. Doe mee!

Ik doe mee!

Of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en meer schrijftips te ontvangen.


Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download nu!Een goede blog schrijven?

Download de template, schrijf die blog en claim je expertise!