Skip to main content
Wie schrijft die blijft

Waarom overnieuw beginnen soms de beste optie is

Door 24 juni 2021No Comments
Blogs schrijven

Het is al laat in de middag, je had je voorgenomen om vandaag een blog te schrijven over je nieuwste project. Het ziet er namelijk tof uit en dat mogen je potentiële klanten ook best weten. Maar je worstelt. Het project is tof, de blog is een flop. Je schaaft, je herschrijft, je bent al op drie derde, maar je wilt niet kwantiteit, je wilt kwaliteit. ‘Aarrgghhh!’, roep je tegen je laptop. Tot je grote ergernis zwijgt je laptop. En nu dan?!

En nu is het tijd om twee dingen te doen: ten eerste afstand nemen. Je wilt niet dat je je laptop uiteindelijk door het raam naar buiten mietert. Neem een teug adem, loop een rondje buiten of doe even een gek dansje. Neem er zo lang voor als je nodig hebt, maar stel het ook weer niet te lang uit. Van echte uitstel komt afstel en dat willen we voorkomen. Reserveer dus een tijd waarop je weer terugkomt naar je blog.

Het tweede ding is: wis de blog of neem een volledig blanco document en begin opnieuw. Ga niet een nieuwe project of onderwerp beschrijven, maar pak hetzelfde project. Begin te schrijven, maar denk vooral niet na over hoe je het de vorige keer hebt opgeschreven. Begin gewoon opnieuw. Je zult merken dat het deze keer een stuk beter gaat, je hebt scherper wat je wilt zeggen en wat je erbuiten wilt laten.

Hoe kan dat nou?

Het is een magisch ding, ons brein. Hoe kan het dat je het de tweede keer veel beter onder woorden kan brengen? Het zit zo: we zijn ons natuurlijk lang niet van alles wat er omgaat in ons brein bewust. Maar totdat een project of een handeling is afgesloten, blijft als het ware het laatje openstaan. Soms is dat megavervelend en het laatjesopensyndroom (zelf bedacht) kan zelfs leiden tot een burnout, maar in dit geval is het dus superhandig.

Je hersenen gaan gewoon nog even door op je blog, zonder dat je je daar bewust van bent. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Je hersenen hebben namelijk alleen ruimte voor die dingen die echt belangrijk zijn. Dus soms is het gewoon beter om helemaal overnieuw te beginnen, na een fikse wandeling of zelfs een nacht lekker doorslapen, want dan komt vooral het goede uit je brein stromen. En als je de blog dan af en gepubliceerd hebt, dan gaat het laatje weer dicht.

Wees kritisch

Wees overigens wel kritisch op de reden waarom het niet lukt. Misschien heb je de juiste bewoording wel gevonden, maar vind je het supereng om het zo op papier te zien en moet je er helemaal niet aan denken om het te publiceren. Dan is het een kwestie van doorzetten, gewoon even verstand op nul en publiceren. Het kan ook zijn dat je meer moet snijden. Dat de juiste zinnen al op papier staan, maar je je hebt laten afleiden en nu allerlei zijpaadjes in je stuk staan.

Begin opnieuw EditorAnne

Maar als je dan hebt besloten dat het dat niet is, maar dat het lijkt alsof je je door drijfzand moet worstelen, dan neem je even afstand. En dan begin je opnieuw. En het is helemaal niet zonde dat je al een tekst had geschreven, want je hebt daarmee de basis gelegd voor deze blog. Dus denk dus niet voordat je maar iets op papier hebt: het gaat nu niet lukken, dus ik ga morgen beginnen. Nee, dit werkt alleen als je al een poging hebt gewaagd.

Dus ga zitten, schrijf, probeer nieuwe zinnen uit, herschrijf en, alleen als het echt niet lukt, neem pauze en begin overnieuw. Laat je me weten of het is gelukt?


Foto 1 door Robbie Noble on Unsplash

Foto 2 door Carlos Magno on Unsplash

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.