Skip to main content
Schrijven om te groeien

Waarom je door te schrijven een betere creatieve ondernemer wordt

Door 4 augustus 2021No Comments

Mensen die mijn nieuwsbrief lezen, weten het al: ik ben een enorm fan van morning pages. De oefening, geïntroduceerd door schrijver Julia Cameron, helpt je om de dag met een leeg hoofd te beginnen. En de techniek is simpel, iedereen kan het. Maar waarom zou je als creatieve ondernemer elke ochtend gaan zitten om drie pagina’s vol te schrijven? En wat levert het je op als ondernemer? Ik vertel het je.

Om te beginnen: wat zijn morning pages? ‘Morning pages’ is een oefening waarbij je drie pagina’s vol schrijft. Je doet dat aan het begin van de dag, zodat je voordat je aan het werk gaat je hoofd leeg kan maken. Vandaar de morning pages. Je schrijft zonder doel, zonder richting, je schrijft gewoon wat er in je op komt en het belangrijkste is dat je doorschrijft zonder te stoppen.

Je hoeft de morning pages niet terug te lezen, dus het hoeft niet te kloppen, de zinnen kunnen gewoon volstaan met spelfouten en zelfs helemaal nergens over gaan. De enige regel is dat je blijft schrijven totdat je drie pagina’s hebt volgeschreven. En wil je voorkomen dat je ze gaat teruglezen? Of ben je bang dat iemand anders ze leest? Steek de pagina’s in de fik, gewoon ritueel verbranden. Dan weet je zeker dat je teksten veilig zijn.

Schrijven kan je als creatieve ondernemer zoveel meer brengen

Natuurlijk help ik creatieve ondernemers vooral met schrijven, zodat ze sneller betere blogs, e-mails en social posts kunnen schrijven. Maar schrijven kan je als creatieve ondernemer zoveel meer brengen dan alleen nieuwe klanten, vandaar dat ik er nu toch over begin. Morning pages kunnen je namelijk helpen om te groeien, duidelijkheid te krijgen over je focus en je ideeën te ontwikkelen.

De oefening gaat niet over het kunnen onthouden van ideeën en gedachtenspinsels door ze op te schrijven. Ik raad je ook niet aan om alle schrijfsels terug te lezen en ze allemaal serieus te nemen, vandaar het verbrandingsritueel. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een geniaal idee ontwikkelt tijdens het schrijven van je morning pages, maar daar gaat de oefening niet over.

Op ontdekkingsreis door te schrijven

De morning pages gaan over het leeg maken van je hoofd, het toevertrouwen van je geheimen aan het papier, maar nog meer gaat het over het ontdekken van jezelf. Van de rijkheid die in je zit, maar ook de sh*t die in je zit. Over je overtuigingen, de goede en de slechte, want als je leert schrijven zonder te censureren, dan komen ook de minder gezellige gedachten naar boven. Gedachten als: ‘Ik heb niets te brengen.’ En: ‘Ik kan het toch niet.’

Maar door de overtuigingen zwart op wit te zetten, kan je ze verder onderzoeken. Bijvoorbeeld: waar komen ze vandaan? Welke gedachte kan ik er tegenover zetten? Zijn ze überhaupt waar? Ik schreef al: omdat we iets kunnen bedenken, is het nog niet waar. Je kunt de leugens betrappen door ze zwart op wit te zetten. En de vragen die over die beperkende gedachten opkomen, kan je vervolgens weer beantwoorden door erover te schrijven.

Moed om jezelf aan te durven kijken

Schrijven zonder te stoppen levert je dus vooral veel helderheid op, maar vergt ook moed. Het vergt moed om jezelf in de spiegel aan te durven kijken, het vergt moed om je beperkende, negatieve gedachten zwart op wit te zien. Het vergt moed om een ander pad te kiezen dan je altijd gedaan hebt. Natuurlijk is dat spannend, maar ik zeg altijd: ik ben bang en ik ga toch. Maar je mag ook deze oneliner gebruiker: groei begint buiten je comfortzone.

Maar als je lang genoeg schrijft, krijg je niet alleen je ideeën, verhalen en beperkende gedachten te zien. Je ontmoet ook de innerlijke goeroe die we allemaal hebben. Een ‘zelf’ die precies weet wat waar is, andermans bullsh*t duidelijk kan maken en die weet welk pad het juiste pad is. Als je mij niet gelooft, even goede vrienden, lees dan wat Julia Cameron, de bedenker van de morning pages hierover schreef (in het Engels):

‘It is impossible to write morning pages for any extended period of time without coming into contact with an unexpected inner power. Although I used them for many years before I realised this, the pages are a pathway to a strong and clear sense of self. They are a trail that we follow into our own interior, where we meet both our own creativity and our creator.’

‘Morning pages map our own interior. Without them, our dreams may remain terra incognita. I know mine did. Using them, the light of insight is coupled with a power for expansive change. It is very difficult to complain about a situation morning after morning, month after month, without being moved to constructive action. The pages lead us out of despair and into undreamed-of situations.’
(op pagina 14 & 15 in The Artist Way)

Leren als creatieve ondernemer van je eigen innerlijke goeroe

En die innerlijke goeroe, daar kunnen we dus heel veel van leren. Niet alleen over persoonlijke dingen maar zeker ook over je richting als creatieve ondernemer. Je kunt schrijven over je purpose, over je focus, je kunt zeker schrijven over ervaringen met klanten, hoe projecten lopen, wat je wel wilt behouden, wat je niet meer wilt doen. Dus ga lekker schrijven en groei als creatieve ondernemer.

Wil je mijn schrijftips direct in je inbox? Meld je dan snel aan voor de nieuwsbrief!


Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download nu!Een goede blog schrijven?

Download de template, schrijf die blog en claim je expertise!