Skip to main content
Schrijftips

Tips: waardoor word ik geïnspireerd?

Het is echt niet zo dat ik elke dag opsta met een goed idee om over te bloggen. Ondanks dat het mij misschien minder moeite kost om een blog te schrijven, moet ik soms ook even aangewakkerd worden. Of aangetrapt. Soms is het een kwestie van discipline, soms is het een kwestie van inspiratie. Maar wat helpt, is mijn bronnen raadplegen, zodat als ik even niet weet hoe en wat, het toch lukt. Want, zo is één van mijn motto’s, het lukt misschien niet altijd, maar je kunt het zeker.

Neem een dag als vandaag, eigenlijk heb ik helemaal geen tijd om te bloggen, maar ik heb me voorgenomen om me een regelmatiger schema aan te meten en verdorie, ik zal me 100% inzetten om het deze keer te laten slagen. Het gaat namelijk om prioriteit stellen en voor jezelf kiezen. Dus heb ik een vlog gemaakt en daarna ging ik een rondje over LinkedIn. Onhandig, want meestal creëer ik dan een zwart gat met verloren tijd voor mezelf, want social media zuigt me op en spuugt me úúúren later pas weer uit. 

Niet-schrijvers die schrijven = goud

Maar deze keer zag ik het ineens helder voor me: al deze mensen waren bezig met zichzelf in de markt aan het zetten met hun eigen content. Nou ja, oké, niet allemaal even uniek, maar zeker een aantal niet-schrijvers die wel schrijven over het vak waar zij het meest enthousiast van raken. Geweldig toch?! Dat vak is voor mij schrijven en ik zal je vertellen waar ik mijn inspiratie vandaan haal voor de content die ik maak:

  • Mijn werk: nogal logisch, zou je denken, en ja, waarom niet. In mijn werk kom ik in aanraking met allerlei verschillende bedrijven die allemaal hun eigen kijk op marketing en begeleidende tekst hebben. Dat is superinspirerend. Niet alleen om te zien hoe het kan, maar ook vooral om te zien hoe het volgens mij beter zou kunnen. Die verbetertips kan ik dan vervolgens weer delen met jullie. Win-win zou ik zeggen.
  • Nieuwsbrieven: terug van weggeweest! Ik ontvang een zeer select aantal nieuwsbrieven, maar degene die ik ontvang, lees ik graag. Vooral omdat niet elke nieuwsbrief hetzelfde is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de nieuwsbrief van Austin Kleon (video 1). Er staat helemaal niet zoveel tekst in, dat is het mooie, maar wát hij schrijft is nuttig en nodigt uit tot doorklikken. Of neem die van Fuck It, persoonlijk ook een van mijn favorieten (video 2). Wat ik vooral inspirerend vind aan deze nieuwsbrieven: de persoonlijke toon. Ieder doet zijn eigen ding en het werkt! (Hoera!)
Video 1 – nieuwsbrief van Austin Kleon
Video 2 – de nieuwsbrief van Fuck It Be You
  • Boeken: ha, kom maar door met die open deuren! Natuurlijk haal ik inspiratie uit boeken. Niet alleen over de schrijfstijl (want ik lees veel in het Engels), maar ook hoe je onderwerpen kan belichten of hoe ik dat zeker niet zou doen. In het Nederlands vond ik bijvoorbeeld ‘Loslopen’ erg leuk om te lezen, omdat het vlot, modern geschreven is. Maar ik heb ontzettend genoten van de Good Omens en de klassieker The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy. Het helpt me om na te denken over mijn eigen schrijfstijl en hoe ik die kan verbeteren. 
  • Blogs: eerlijk is eerlijk, ik ben meer een lezer van boeken dan een lezer van blogs. Dat komt omdat ik al de hele dag achter een scherm zit en dan ’s avonds of ’s ochtends bij het ontbijt liever een echt boek lees. Gewoon niets digitaal, maar van papier. Maar goed, eerlijk is eerlijk, ik lees toch ook online regelmatig blogs en artikelen en die haal ik dan vaak van LinkedIn. Of uit een nieuwsbrief, die al eerder voorbijkwam.
  • Podcasts: inspiratie over onderwerpen voor blogs op Editor Anne (hier) of Soul Doodle (daar) haal ik regelmatig uit podcasts. Soms heb ik namelijk geen tijd om te lezen, omdat ik wil schilderen en het luisteren van podcasts is daarmee een heerlijke combinatie. Mijn favoriete podcasts zijn:
  1. De Transformatie Podcast van Sjanett de Geus
  2. The Guilty Feminist (ook een goed boek van trouwens)
  3. Rudy en Freddie show
  4. Een podcast over media 
  5. BusinessTalk

Waar haal jij inspiratie vandaan voor je blogs?

PS foto door Allie Smith on Unsplash

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.