Skip to main content
Je bedrijf laten floreren

Prioritijd: meer leven, minder werk (met dezelfde kwaliteit en omzet)

Door 28 juni 2021No Comments
Timemanagement - EditorAnne
Ben je elke dag langer bezig dan je wilt? Wil je meer tijd om te leven en je werk dus in minder uur doen? Maar niet minder goed werk afleveren? Dan is het tijd om beter te prioriteren. Ik heb zo door de jaren heen vijf gewoontes aangeleerd die me daadwerkelijk meer tijd opleveren. Bijvoorbeeld door mijn werkritme af te stemmen op wanneer ik het lekkerst werk. En zo zijn er dus nog vier.

Laatst hadden we in de vriendinnengroep een gesprek over onze indeling van de dag. We hekelden de Nederlandse werkersmentaliteit: net alsof je hele leven uit alleen maar werk bestaat en jij je werk bent. Dat de eerste vraag die je krijgt, ‘wat doe je’ is en niet ‘wie ben je’. Dat we worden geacht druk te zijn en daar dan vervolgens ook echt trots op te zijn, want druk is goed, druk betekent dat je succesvol bent, druk betekent dat je weet wat je doet.

En dat de meesten van ons eigenlijk helemaal niet altijd weten wat we nou helemaal aan het doen zijn. En hoe definieer je succes? En we zijn toch zoveel meer dan werk alleen? Daar staat alleen tegenover dat we toch vaak druk zijn. We hebben veel te doen. Aan het eind van de dag is er nog wat werk over. Dat is soms balen, soms hadden we het anders gewild, maar vaak is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Of prioritijd, want het gaat erom dat je je tijd beter indeelt.

Meer tijd overhouden

We leven namelijk niet om te werken, we werken om te kunnen leven. En dan is het toch maar wat fijn als je je werk beter kan indelen, zodat je ook meer tijd overhoudt. En dat je je tijd ook besteedt aan die taken die echt belangrijk voor je zijn, maar ook dat je de taken die niet je kernwerkzaamheden zijn ook goed kan uitvoeren zonder dat ze al te veel tijd kosten. Daarom deze keer vijf timemanagementtips. Ik gebruik ze zelf ook dus dan weet je dat ze echt werken.

1. Werken op tijden die voor jou het best uitkomen

Ik werk het best in de ochtend. Na mijn lazy-ontbijtje en morning pages geschreven te hebben, ga ik naar kantoor. Daar ben ik dan rond half negen. Ik ga door tot ik niet meer kan, soms met een pauze ertussen. Dat lijkt alsof ik onregelmatig werk, maar ik ben meestal gewoon een doorsnee ambtenaar. Dus ik ga rond vijf uur weer richting huis. Maar het kan voorkomen dat het niet lukt en dat ik dus eerder naar huis ga. Soms ga ik thuis dan weer verder of begin ik de volgende dag weer fris na een middag ontspanning. Het ligt er maar net aan wat past.

Maar ik heb een collega-ondernemer die het liefst vroeger begint. Ze rolt uit bed, fietst naar kantoor en begint dan zo rond zeven uur, half acht. Maar een andere collega-ondernemer houdt juist van langzame ochtenden, van rustig ontbijten en uitslapen. Zij is vaak pas rond elf uur op kantoor. Beide ondernemers zijn succesvol in hun werk. Dat is het mooie ook van ondernemen: het kan allemaal. Je kunt je eigen ritme pakken én je kunt dus werken op de tijden die het best bij je passen.

Dat is dus ook tip één: zoek de tijden waarop je het meest productief bent. Is dat ’s avonds laat? Richt je werk daar dan op in. Is dat voor de kinderen uit bed komen? Ook helemaal oké. Jij bepaalt, jij bent de ondernemer.

2. Werken met een focusapp

Als creatieve ondernemer heb je veel verschillende werkzaamheden, zoals klantcontact, website bijhouden, blogs, social media, werk voor klanten en vrij creatief werk. Het is dan heel eenvoudig om snel te switchen tussen de taken, net even dat mailtje oppakken als je die toch ziet binnenkomen, even de klant bellen om nog wat te overleggen. Maar wist je door dat switchen kostbare minuten mist? Je hersenen hebben tijd nodig om te switchen, dus voor je weer geconcentreerd aan het werk bent, ben je weer een aantal minuten verder.

Je kunt het voor jezelf eenvoudig maken door in ieder geval alle notificaties uit te zetten. De klant kan in veel gevallen best even wachten tot een later moment. Focus je op je huidige taak en laat je daar niet door afleiden. Word je toch verleid door je telefoon? Gebruik dan een focusapp, zoals Forest. In Forest stel je een tijd in en als je die tijd hebt volbracht zonder je telefoon te gebruiken, dan plant je een virtuele boom. Ga je toch op je telefoon? Dan gaat de boom dood. Het is vreemd, maar het werkt. Je wilt toch geen boom laten doodgaan?

Download Forest hier voor Android en hier voor de iPhone.

3. Beter prioriteren (en dan ook doen)

Werk voor klanten heeft echt niet altijd voorrang. Soms moet je werken aan je marketing of aan je eigen ontwikkeling. Wees dus eerlijk over welke taken écht prioriteit hebben en moffel je marketing niet weg in de uren waarop je, als je eerlijk bent, vrijwel niets uit je handen krijgt. Ik schrijf deze blog bijvoorbeeld op maandagochtend. Ik heb mijn e-mail nog niet bekeken en het werk van klanten moet ook nog even wachten, eerst de blog en dan de rest.

Ik snap echt dat het soms lastig is. Voor werk van klanten krijg je betaald. Maar als je marketing of zelfontwikkeling op de laatste plaats zet, kom je er vaak niet aan toe en is het niet op zo’n niveau dat je eigenlijk zou willen. Ik vond het ook heel lastig, maar je eigen werk is net zo belangrijk als je klant. Want zonder jou wordt je klant niet geholpen, dus zet eerst je eigen zuurstofmasker op en help dan je klant.

Time management - Editor Anne

4. Uitbesteden

Sommige taken kan je beter uitbesteden. We weten allemaal wat ik bedoel: je administratie. En misschien ook wel de marketingtaken waar je echt niet goed in bent of blij van wordt. Ik heb mijn administratie deels uitbesteed en voor mijn social media heb ik ook een wingwoman. Ik doe de taken waar ik écht blij van word (het schrijven van deze blog bijvoorbeeld) en mijn socialmediavrouw doet de rest. Héérlijk!

Heb je geen investeringsruimte? Misschien kan je beginnen met iets kleins, bijvoorbeeld alleen je jaaradministratie uitbesteden. Of kan je een barterdeal doen: jij doet wat voor hen en zij wat voor jou. En bedenk vooral ook wat het jou kost aan energie en indirecte investering (de uren die je niet aan werk voor klanten kan besteden) om die taken die je liever uitbesteed zelf te doen.

5. Beter leren schrijven

Wat je zeker tijd gaat opleveren, is beter leren schrijven. Waarom? Het is eenvoudig: alles is tekst. Schrijven doe je continu. Neem je e-mails, je blogs, je social media posts, je chats, je appjes, je websiteteksten, de titel bij je YouTube-video. Nu is het vaak een worsteling: je herschrijft, je twijfelt, je weet niet of je goed overkomt, of je echt overtuigend bent, of de juiste toon raakt. Dat kost veel energie, want het gaat niet vanzelf en het kost geld, want je kan die minuten niet inzetten om ander werk te doen.

Als je dus beter leert schrijven, doe je minder lang over die ene belangrijke e-mail aan je klant. Je bent beter vindbaar op kernwaarden die voor jou belangrijk zijn. Je twijfelt minder lang over de tekst die je bij je volgende Insta-post wilt zetten. En het gaat dan echt niet alleen om de d’s en t’s. Het gaat om de woorden vinden die bij je passen, om het leren focussen in teksten en het gaat om echt goed overbrengen wat je wilt zeggen.

De wens om beter te leren schrijven hoorde ik van creatieve ondernemers. Daarom ontwikkel ik daarvoor een cursus. Ik heb daarvoor eerst een vraag aan jou: wat is jouw grootste uitdaging als het schrijven betreft? Je zou me enorm helpen als je deze vraag voor mij wilt beantwoorden! Vul het onderstaande formulier in en ik laat je weten wat je daarvoor in de plaats terugkrijgt (of lees het hier)!


Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.