Skip to main content
Mind. Set. Go.

Lekker schrijven betekent schrijven zoals je bent

Door 21 juli 2021No Comments
‘Goh, het is wel erg makkelijk om als tekstschrijver te zeggen dat schrijven je veel oplevert.’ Ik hoor het je denken. En natuurlijk, ik ben ervan overtuigd dat als je lekker leert schrijven dat het je dan veel gaat brengen. Maar met d’s en t’s kom je er niet. Je hebt ook de juiste mindset nodig. Hoe ik dat weet? Omdat ik zelf ook de reis van onzekere schrijver tot zelfverzekerde ondernemer heb doorgemaakt.

Als ik terugkijk naar mijn jeugd, mijn tienerjaren en zelfs mijn studententijd, dan zie ik vooral een onzeker meisje. Ik deed het zeker niet slecht op school, maar ik had bij alles een twijfel. Ik omringde me met vrienden die me nog onzekerder maakten. Ik liet me leiden door toevalligheden in mijn leven (of het toevalligheden waren, zullen we natuurlijk nooit weten) en ik wist lange tijd niet wat ik wilde studeren.

Ik werd journalist

Tot ik op een tussenjaar op de Vrije Hogeschool het vak ‘retorica’ volgde. Retorica is de kunst van het spreken. Maar meer nog dan spreken, schreven we onze betogen. Want als het op papier staat, kan je een argument helder opbouwen. En dat schrijven, daar ging ik van aan. Toen ik dus ontdekte dat ik kon rondkomen van schrijven door journalistiek te gaan studeren, was mijn keuze snel gemaakt. Ik werd journalist.

Maar met die beslissing was ik er nog niet. Niet op papier, niet als journalist. Ik heb tot ver in mijn carrière gedacht: ze komen er nog wel achter dat ik het helemaal niet kan. Je kent het wel: het imposter syndrome. Ik schreef en haalde goede cijfers op de opleiding journalistiek en daarna bij culturele antropologie. Voltooide mijn stages met hoge cijfers en werkte me in mijn eerste baan al snel op tot senior editor, maar vertrouwen in mezelf? Nee. Dat niet.

Domme grammaticale fouten

Ik had natuurlijk geleerd hoe ik een artikel moest schrijven, hoe ik het moest opbouwen, welke woorden handig waren en welke niet. Ik volgde nog steeds schrijfcursussen, ook om proza te schrijven, maar het voelde onhandig. Clumsy. Ik maakte ook nog steeds ‘domme’ grammaticale fouten. Uitdrukkingen haalde ik door elkaar. Ik schreef zelfs een keer ‘me’ in plaats van ‘mijn’ en werd weggehoond.

Eigenlijk kwam het zelfvertrouwen pas toen ik aan mezelf ging werken. Niet aan mijn skills als schrijver, maar als mijzelf als persoon. Ik leerde op mezelf vertrouwen, ik leerde dat ik die kritische gedachten die ik over mezelf dacht niet was, ik leerde dat ik als persoon waardevol ben en wat te brengen heb in deze wereld. Ik leerde dat ik ook een mens ben en ik dus ook fouten mag maken. Net als ieder ander mens.

Meer zelfvertrouwen is beter schrijven

Ik kan wel zeggen dat ik sinds het moment dat ik aan mezelf werk echt mijn boodschap, tone-of-voice, schrijfstijl kan ownen. Dat ik sta achter mijn teksten en dat ik weet dat wat ik kan, dat dat niet een trucje is dat iedereen kan. Zeker ook niet met de flair die ik heb. En ik ontdekte ook dat door het zelfvertrouwen mijn teksten beter worden. Ik schrijf sneller, makkelijker, maak minder grammaticale fouten en publiceer makkelijker. Dit is wie ik ben, dit is wat ik heb te brengen.

Als ik dan anderen hoor over schrijfadvies dat ze hebben gekregen en dat ze vooral moesten letten op een bepaalde opbouw van zinnen. Of vooral geïnvesteerd hebben in grammatica en spelling, dan denk ik: zonde. Je wilt jezelf niet aanleren dat je precies schrijft zoals iemand anders schrijft. Je wilt jezelf aanleren dat je kan schrijven zoals jij bent. Alleen dan weet je dat het klopt, je voelt het in al je vezels, je kijkt ernaar en dan denk je: dit ben ik.

Je hebt je eigen woordkeuze

Natuurlijk wil je weten hoe je correct schrijft, al is het maar omdat je dan duidelijker overkomt. Dat betekent alleen niet dat je niet mag schrijven zoals je bent. Jij hebt je eigen woordkeuze, je eigen opbouw van teksten, je eigen cadans. Als je dat omarmt, weten klanten wie je bent, kloppen je teksten met je live-versie en zorg je ervoor dat je een betere match hebt met klanten.

Ik zag hoeveel zelfvertrouwen en de juiste mindset mij opleverde. En daarom help ik creatieve ondernemers om dezelfde hoeveelheid zelfvertrouwen en mindset te ontwikkelen. Zo leren ze schrijven zonder schaamte, de woorden te gebruiken die ze op het lijf geschreven zijn en de klanten aan te spreken die ze het liefst hebben. Wat houdt jou tegen om lekker te schrijven? Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.