Skip to main content
Simpelzin

Korte zinnen doen het beter

Door 12 juli 2021No Comments
Lezers raken snel afgeleid. Zeker als ze op Instagram zitten. Zeker als ze nog niet zeker weten of ze moeten blijven. Bijvoorbeeld op je website of je blog. Daarom is het aan te raden om je zinnen zo kort mogelijk te houden. Niet elke zin hoeft maar een paar woorden te bevatten. Als je maar streeft naar kortere zinnen. Dat maakt het voor lezers namelijk makkelijker om te begrijpen wat er staat en erbij te blijven. Maar hoe doe je dat?

Afgelopen vrijdag gaf ik een workshop schrijven aan een kunstenaar. We hadden een supertoffe eerste sessie gehad om input te verzamelen over haar artist statement. Nu was het mijn beurt om haar te helpen met schrijftips. Op één van de slides stond de kop van deze blog: ‘Korte zinnen doen het beter.’ ‘Oeh’, zei ze, ‘dat vind ik altijd heel lastig. Mijn zinnen zijn vaak te lang. Hoe maak je een zin korter?’

Hoe maak je een zin korter?

Je kunt zinnen uit elkaar trekken als een zin bestaat uit meerdere zinsdelen. Dat klinkt misschien als abracadabra, want wat is een zinsdeel? En hoe trek ik dat dan uit elkaar? Het klinkt moeilijker dan het is, maar het vergt uiteraard wel dat je even met aandacht naar je zinnen kijkt. Grofweg zijn er drie manieren om te ontdekken waar je een zin kan ophakken. Ten eerste kan je kijken naar werkwoorden, ten tweede kan je kijken naar voegwoorden en als laatste kan je letten op natuurlijke pauzes in de zin.

Ik geef je een voorbeeld met deze draak van een zin:

‘Omdat lezers snel afgeleid raken, kunnen ze soms een tekst niet volgen als de zinnen te lang zijn.’

 

1 | De zin bestaat uit drie zinsdelen en dat kan je zien als je naar de (groepjes) werkwoorden kijkt. Als je let op de werkwoorden, dan zie je drie (groepjes van) werkwoorden die niet bij elkaar horen. Ten eerste: ‘afgeleid raken’ is een setje. Dan is ‘kunnen volgen’ een setje. En als laatste is het woord ‘zijn’ een setje met zichzelf. Meestal zet je een komma of een voegwoord tussen die setjes, zodat het begrijpelijk blijft, zoals je kunt zien tussen ‘raken’ en ‘kunnen’. Of er wordt een voegwoord gebruikt, zoals het woord ‘als’ een voegwoord is.

2 | Maar die voegwoorden dus. Wat zijn het? Voegwoorden zijn woorden als en, maar, terwijl, omdat, doordat, dus, terwijl, zodra, zoals, toen, als. Wordt zo’n woord gebruikt? Dan weet je dat er twee zinsdelen zijn en dan kan je de zin daar opbreken.

3 | Je kunt als laatst de zin hardop voorlezen en kijken waar natuurlijke pauzes vallen. Je moet het dan lezen alsof je het aan iemand voorleest, dus met intonatie of nadruk op de woorden. Anders vallen die pauzes misschien minder op. Dus als je het voorleest, dan klinkt de zin hierboven als volgt:

Oké, je hebt de zinsdelen in de smiezen. Top. Maar dan nu? Hoe breek je zinnen op? Hoe ziet dat er mooi uit? Er zijn twee opties: als er een voegwoord wordt gebruikt, is het eenvoudiger om het op te breken, dan als er zinsdelen zijn die niet zijn verbonden met een voegwoord. Heel simpel kan je dat doen door letterlijk met dat voegwoord een nieuwe zin te beginnen.

Bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag naar het strand, maar ik heb geen zin om met de trein te gaan.’ Dan wordt het: ‘Ik wil graag naar het strand. Maar ik heb geen zin om met de trein te gaan.’

Zinsdelen herschrijven om korte zinnen te maken

Als er geen voegwoord wordt gebruikt, dan moet je de zinsdelen wat herschrijven om er losse zinnen van te maken. Ik laat je zien hoe je het eerste voorbeeld ‘Omdat lezers snel afgeleid raken, kunnen ze soms een tekst niet volgen als de zinnen te lang zijn’ kunt opbreken in drie losse zinnen, namelijk:

Lezers raken snel afgeleid.
Zijn de zinnen te lang?
Dan kunnen ze de tekst niet meer volgen.

 

Er zijn overigens meer manieren om het te doen, dus speel er vooral mee. Je kunt ook ervoor kiezen om een zin in tweeën te knippen. Dus: om niet alle zinsdelen te splitten, maar slechts één deel uit de lange zin te halen. Ook is de voorbeeldzin nog geen extreem lange zin en opbreken hoeft dus niet per se. Maar als je zinnen gaat maken van meer dan twee regels lang, dan wordt het tijd om de zin op te breken.

Lukt het jou om korte zinnen te schrijven? Of heb je een andere uitdaging waar jij tegenaan loopt? Laat het me vooral weten!


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.