0

Ik ben geen tekstschrijver

tekstschrijver

Schrijven met gemak en vol zelfvertrouwen, dat is waarmee ik mensen help. Maar toch zeg ik nog té vaak dat ik een tekstschrijver ben. Dat is zo makkelijk, lekker in mijn comfortzone. Het is tijd om die beperkte benaming van mezelf overboord te gooien en te omarmen dat ik inmiddels veel meer ben dan alleen een tekstschrijver. En daar verbind ik dan ook direct een actie aan vast (zie laatste alinea)!

De meest gestelde vraag in mijn leven (en misschien in die van jou ook wel) is ‘wat doe je?’ Dan gaat het natuurlijk over wat je doet met je leven, als werkende, want hallo, we dienen toch bij te dragen aan de samenleving. Natuurlijk ben ik veel meer dan dat, mijn werk, maar dat is een andere discussie. Waar ik me te vaak nog op betrap, is de beperkende benaming die ik mezelf geef.

Het antwoord dat
in mijn comfortzone ligt

Op de vraag ‘wat doe je?’ geef ik vaak het korte antwoord: ‘Tekstschrijver.’ Het lijkt de snelste route om aan anderen duidelijk te maken wat ik doe. Meestal is het dan toch niet duidelijk. Dan voeg ik nog toe dat ik anderen help met het schrijven van marketingteksten, zoals websiteteksten, blogs, whitepapers. Met van origine een focus op IT, maar inmiddels steeds meer op coaches, trainers en creatieve ondernemers. 

‘Tekstschrijver’ is een antwoord dat binnen mijn comfortzone ligt, want ik ben zo lang enkel een tekstschrijver geweest. Alleen is het moment gekomen dat ik meer ben dan alleen een tekstschrijver. Ik wil die rol ook omarmen, maar het voelt onzeker. Alsof ik mijn eerste stappen zet als een jong hert in een ontluikend bos. Het is alsof ik zo verkleefd ben met mijn rol als tekstschrijver dat die andere kant van mij wat tijd nodig heeft om tot bloei te komen. 

Wat ik eigenlijk doe

Bij mensen bij wie ik me op mijn gemak voel of op momenten dat ik mezelf op mijn gemak voel, spreek ik het uit: ik help coaches, trainers en creatieve ondernemers om vol vertrouwen hun marketingteksten te schrijven. Ik doe dat als cursusleider en als coach. Die mentale ondersteuning is geen overbodige luxe. Met vertrouwen schrijven vergt moed, een op je gemak zijn met wie je bent en waarvoor je staat. 

Dat pad naar schrijven vol vertrouwen, dat is een pad dat ik zelf ook heb bewandeld. Ik had lang een continu gevoel van ‘ze komen er nog wel achter dat ik het eigenlijk niet kan’. Ik heb gekeken naar dat gevoel van minderwaardigheid, naar mijn onzekerheid over het schrijven en alle andere ‘schaduwkanten’*. Ik heb ermee gezeten, het gevoeld en erover gehuild, dat mag je best weten. Het leven is een ontdekking en die gaat lang niet altijd over rozen. 

Schrijven om te ontdekken

Maar inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik met gemak en vol vertrouwen mijn teksten schrijf, of dat nu voor klanten is of persoonlijke teksten. Ik weet dat schrijven an sich ook veel kan bijdragen aan de mentale gesteldheid. Niet alleen op het gebied van zelfontwikkeling en emoties, maar schrijven helpt ook om erachter te komen wat je zakelijk drijft en te ontdekken waarvan jij ‘aan’ gaat. 

Daarom ben ik bevlogen als ik mijn echte stem laat klinken en eindelijk vertel wat ik écht te doen heb op deze aardkloot. Niet alleen als ik het aan iemand vertel, maar juist ook op papier, in het geschreven woord. Het is dan ook mijn missie om creatieve ondernemers, coaches en trainers te laten zien dat ze hun bevlogenheid op papier kunnen delen door ontspannen en vol vertrouwen te schrijven. 

De belofte: tekstschrijver

Dus ik maak de belofte, nu met jullie hier, dat ik nooit meer zal zeggen dat ik een tekstschrijver ben. Ik help creatieve ondernemers, trainers en coaches om hun stem te vinden en die te vertalen naar het geschreven woord om hun ideale klanten te bereiken en overtuigen. Dan koppel ik er direct een mooie actie aan vast: betrap je me erop dat ik zeg dat ik een tekstschrijver ben? Dan doneer ik 10 euro aan Stichting Lezen&Schrijven

* Ik realiseer me de laatste jaren steeds vaker dat schaduwkanten er niet zijn om weggeduwd of afgeschud te worden. Het is een gevoel dat er mag zijn. Juist als het er mag zijn, dan kan je het voluit voelen en verdwijnt het gevoel vanzelf. Er is niets dat opgelost hoeft te worden, nothing to fix, maar alleen een aanwezigheid en een loslaten op het moment dat het losgelaten wordt (dat is geen actieve handeling). Daarom staat ‘schaduwkanten’ tussen haakjes, het is maar de vraag of het schaduwkanten zijn.

Foto door: Jared Murray op Unsplash

Anne van den Berg

Author Anne van den Berg

More posts by Anne van den Berg

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.