Skip to main content
BloggenSchrijftips

Hoe start je een blog? Door te beginnen met schrijven!

Het is een open deur, maar het is zoals het is. Je start een blog door te beginnen met schrijven. Ik heb gemerkt dat mensen (waaronder ik) op zoek gaan naar magische trucjes waardoor een nieuw te leren activiteit makkelijker wordt. Zo ben ik zelf momenteel bezig om mezelf aquarel aan te leren. Dat ga ik alleen niet leren door nóg een boek te kopen of nóg een cursus te volgen. Ik ga het leren door te doen. Dan leer ik pas hoeveel water ik moet gebruiken en hoe ik kleuren kan mengen. Zo werkt het ook met bloggen.

Het Grote Witte Scherm

Het klinkt eenvoudiger dan het is, dat beginnen. Ik heb zelf ook regelmatig voor een leeg scherm gezeten. Dan begon ik met een zin en die haalde ik dan weer weg. Om nog maar niet te beginnen over die afleidingen van je telefoon, e-mail of social media, waardoor je helemaal niet meer aan schrijven toekomst. Dus dan had ik het na tien minuten wel gezien. En ik ben schrijver voor beroep! Moet je voorstellen hoe die worsteling er voor jou uit kan zien (dat hoeft dus niet, zo leerde ik).

Natuurlijk kan je de omstandigheden en voorbereiding zo regelen dat de meest ideale situatie voor het schrijven van je blog ontstaat. Je kunt je terugtrekken, je telefoon uitzetten en je e-mail wegklikken. Zo word je tijdens het schrijven ten minste niet afgeleid. Vervolgens kan je het onderwerp van te voren bedenken (dat is op zich handig, maar niet noodzakelijk!) en daarover alles opzoeken dat je zou willen meenemen in je blog. Zo vergroot je de kans dat je een goede blog gaat schrijven.

Je staat jezelf in de weg

De grootste afleidende factor en obstakel voor het schrijven van een goede blog is alleen jezelf. Nu kan je het bloggen natuurlijk overdragen aan iemand anders. Jij praat gewoon een eind weg, de ander schrijft het op (in een logische volgorde) en dan zet je het online onder jouw naam. Dat kan. Dat doe ik bijvoorbeeld een aantal klanten. Maar als je daarvoor het budget niet hebt of denkt dat het beter op papier komt als je het zelf doet, dan moet je het ook zelf doen.

Maar hoe ga je dan voorbij jezelf en zorg je dat je toch die blog op papier krijgt? Door gewoon te beginnen met typen. Het klinkt onzinnig, want juist daar loop je tegenaan, niet waar? Dat je niet weet ‘hoe’? Alleen gaat het in deze fase niet om wat je opschrijft, maar dat je schrijft (of typt in dit geval). De fysieke handeling zorgt ervoor dat je meer gaat typen en dat je minder aversie tegen het typen krijgt. Het gaat misschien in die eerste paar zinnen nergens over (zeer waarschijnlijk). En er zal vast een stem in je achterhoofd zijn die zegt: waar gáát dit over? Maar die kan je het zwijgen opleggen, hij doet er even niet toe.

Kwestie van beginnen

Die eerste zinnen kan je namelijk makkelijk schrappen. Alleen, doe dat wel pas als je klaar bent met alles op papier zetten wat je wilt vertellen. En waarschijnlijk kan je je blog veel aantrekkelijker maken door het thema uit te diepen of anekdotes te verrijken met details. Maar zet eerst maar eens op papier wat je in eerste instantie wil vertellen. Dan kom je van die eerste vrees van het witte vel af en ontdek je dat schrijven an zich helemaal niet zo ingewikkeld is. Het is gewoon een kwestie van beginnen.

PS. Als je er echt niet uitkomt, dan is het aan te raden om het gewoon eens old skool met pen en papier te proberen. Dat is nog veel meer een fysieke handeling en dat schijnt nog beter te werken. Ook is het veel minder direct publiceerbaar, waardoor de drempel misschien lager voor je wordt!

PPS. Foto door Bram Naus op Unsplash

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.