Skip to main content
The Moshpit

Het lukt vandaag misschien even niet, maar je kan het zeker

Door 8 september 2021No Comments

Het lukt niet, het lukt niet, het lukt niet. Het voelt alsof je tegen de stroom in zwemt. Niet eens in een rivier met water, maar met drek. Je doet heel hard je best, maar het lijkt alsof je achteruitgaat. En de zin ‘het lukt niet’ verandert langzaam in ‘ik kan het niet, ik kan het niet, ik kan het niet’. Dus geef je maar op, want ja, als je het niet kan, waarom zou je het dan proberen? Maar weet je: het lukt misschien even niet, maar je kan het zeker.

Het is natuurlijk makkelijk roepen, zo van de kant. Als een kapitein aan wal of een vader langs het voetbalveld van zijn kind. Maar geloof me: ik heb ook in die modderige rivier gezwommen. Ik dacht heel lang: ze komen er nog wel achter dat ik er niets van kan. Ik geloofde dat zo lang dat het uiteindelijk werkelijkheid leek te worden. Maar daar was maar één iemand voor nodig. Eén zeikerd op één moment in tijd.

Het leven is niet alleen maar up, up, up

Gelukkig leerde ik in therapie dat er helemaal niets mis met mij is. In tegendeel, ik ben zelfs een verdomd goede schrijver. Maar ook ik heb zo mijn off-days, ik heb dagen waarop het schrijven me niet lukt. Dat hoort erbij, heb ik geleerd. En wat ik ook heb geleerd: op tijd stoppen, pauze nemen, even met het hoofd in de wind fietsen over de dijk of datzelfde hoofd neerleggen op een kussen en de wekker even een uurtje later zetten.

Alleen hebben we geleerd dat opgeven voor mietjes is. Go big or go home. Die mentaliteit. Maar het is een illusie om te denken dat we altijd aan moeten staan. Aan kunnen staan. Opgeven is niet voor mietjes, soms is stoppen het beste dat je kunt doen. Misschien is het handig om niet alles bij de eerste tegenslag op te geven, maar je kunt zeker besluiten dat vandaag niet de dag is dat alles lukt, waarop je gaat schrijven of überhaupt iets nieuws gaat proberen.

De doorzettersmentaliteit is de blokkade

Het doordrammen werkt zelfs averechts. Het zorgt ervoor dat het zinnetje ‘het lukt niet’ verandert in ‘ik kan het niet’. Het is niet je eigen onkunde die je tegenhoudt, maar de doorzettersmentaliteit die je blijkbaar moet hebben om het te maken in deze wereld. Dus als je ziet dat je worstelt met schrijven, al zijn het e-mails, maar zeker ook blogs of social posts, dan is het tijd om op stop te drukken.

Daar hoort wel een ‘maar’ bij: het uitstel moet niet leiden tot afstel. Als uitstel afstel wordt, dan zit er vaak meer achter dan een normale off-day. Een ‘normale’ off-day heeft vaak te maken met vermoeidheid, werkdruk, stress of persoonlijke problemen. Het zijn issues die met een lekkere wandeling, goed gesprek of lange nacht zijn opgelost. Maar als je het schrijven continu voor je uitschuift, dan liggen daar vaak andere problemen aan ten grondslag.

Zit een persoonlijke leugen je in de weg?

Ten eerste kan je moeite hebben met prioriteren. Werk voor klanten gaat voor je eigen werk. Dat is op de korte termijn prima, maar als je je wilt ontwikkelen en wilt groeien als ondernemer zal je niet alleen in je bedrijf moeten werken maar ook aan je bedrijf. Ten tweede leidt uitstel vaak tot afstel als persoonlijke leugens in de weg zitten. Leugens zoals: ik kan het niet, ik leer dit toch nooit, als ik mezelf laat zien krijg ik alleen maar shit over me heen.

Als je last hebt van zo’n persoonlijke leugen*, dan kan je dat behoorlijk in de weg zitten. Ik noem dat een leugen, omdat het algemene uitdrukkingen zijn die je als waar hebt aangenomen, maar niet waar kunnen zijn juist omdat ze zo algemeen zijn. Als voorbeeld vertel ik altijd over een vriendin van mij die bij hoog en laag beweerde dat ze niet creatief was. Terwijl ze ondertussen tekende alsof het haar lieve lust was.

Het ontbreekt me aan zelfvertrouwen

‘Ja, maar ik teken alleen maar dingen na’, was dan haar excuus. Maar wat ze eigenlijk bedoelde te zeggen: ‘Ik heb het idee over mezelf dat ik nog niet goed kan tekenen en het ontbreekt me nog aan zelfvertrouwen op dit vlak. Daarom teken ik het liefst iets na.’ Dat is heel wat anders dan ‘ik ben niet creatief’. Plus: wat voor waardeoordeel zit daar wel niet in. Alsof goed kunnen natekenen niets waard is.

Dat soort leugens kom ik dus ook regelmatig tegen bij creatieve ondernemers, maar dan op het gebied van schrijven. Zeker als ze worstelen, het idee hebben dat ze tegen de stroom inzwemmen en falen omdat het ze even niet lukt. En ik heb die leugens zelf ook geloofd, maar ik ben het te boven gekomen en ik heb anderen geholpen hetzelfde te doen. Dus vertrouw me als ik je zeg: het lukt vandaag misschien even niet, maar je kunt het zeker.

Meer van dit soort tips en alle nieuwe blogs direct in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!


*) De persoonlijke leugen komt uit het Butterfly Model van Gaia Pollini. Daarin worden de lagen beschreven die zijn ontstaan door een ontwikkelingstrauma. Meer daarover vind je hier.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download nu!Een goede blog schrijven?

Download de template, schrijf die blog en claim je expertise!