Skip to main content
Schrijven om te groeien

Duidelijkere grenzen stellen door elke dag 45 minuten vrij te schrijven

Door 24 september 2021One Comment

Morning pages: elke ochtend 45 minuten vrij schrijven. Wat levert je dat op? Waarom levert je dat ook wat voor je op als ondernemer? Vaak beantwoord ik zelf die vragen, maar deze keer vroeg ik grafisch ontwerper en webdesigner Sandra Gortemaker om haar visie te delen. ‘Er zijn momenten dat je het idee hebt dat je een seintje van boven krijgt. En gedachten worden helderder. Anderen merkten ook dat ik daardoor beter in mijn vel zat.’

Collega-ondernemer en webdesigner Sandra Gortemaker en ik lopen door het bos van Zandhove. Het is een koudere dag, het is gestopt met regenen, maar het bos huilt nog na. Misschien is het opluchting, omdat het zo lang droog is geweest. Midden in het bos gaan we op een bankje zitten en ik geef haar mijn telefoon waarop ik ons gesprek opneem. Ik wil haar namelijk vragen over wat morning pages voor haar betekenen.

Wat zijn morning pages?

Morning pages is een schrijfoefening ontwikkeld door Julia Cameron en onderdeel van het boek The Artist Way, een methode om je creativiteit aan te wakkeren. Ik vertel haar dat ik al veel heb geschreven over de morning pages, vooral in mijn nieuwsbrief. Daarom is het fijn om eens van een ander te horen wat morning pages kunnen betekenen in het leven. Ze aarzelt geen moment, morning pages hebben veel impact gehad.

‘Ik ben begonnen met de morning pages toen ik in het boek Artist Way begon. Het is de eerste methode die ik echt heb afgemaakt. Ik ging er in die drie maanden elke ochtend om zes uur uit om te schrijven. Ik heb misschien één of twee keer gemist. Ik schreef dan vijf of zes pagina’s in een schriftje. Je kunt in principe gewoon door blijven schrijven. Daarom is het fijn dat de vragen en opdrachten uit het boek wat sturing gaven.’

Magie door te schrijven

Wat gebeurt tijdens het schrijven van de morning pages, is magisch te noemen. Dat ervaar ik zelf, maar Sandra ook: ‘Er zijn momenten dat je echt het idee hebt dat je een seintje van boven krijgt. Maar ook worden gedachten helderder. Die momenten van inzicht motiveren me om door te schrijven. Ik hoorde ook van anderen dat het schrijven een positieve impact op mij hadden. Ze zeiden: ‘Je zit beter in je vel.’ En dat klopte ook.’

Ondanks dat het schrijven veel oplevert, is het niet altijd even eenvoudig, zo heeft Sandra ook ervaren: ‘Ik word snel afgeleid, bijvoorbeeld als mijn kinderen of man wakker worden. Als ik beneden zit, word ik weer afgeleid door andere geluiden. Dat komt ook omdat ik mijn ritme een beetje kwijt ben. In die eerste drie maanden schreef ik in mijn zithoekje op de slaapkamer bij een klein lampje of het licht van de gang en dan lukte het me om rustig door te schrijven.’

Afgeleid raken door je telefoon

‘En je moet natuurlijk ook niet te lang in bed blijven liggen’, zegt ze lachend. ‘Dan red ik het zeker niet om drie kwartier te schrijven.’ Maar niet alleen het bed is een aantrekkelijke afleiding, ook pakken we te snel onze telefoon. ‘Ik schrijf nu eenmaal ook veel to-do’s in mijn morning pages en ik vind het lastig om daar niet direct iets mee te doen. Maar als je dan je digitale agenda hebt geopend, zit je ook zo in je e-mail.’

De oplossing die Julia Cameron voorstelt, is blijven schrijven en later teruglezen. ‘Maar daar heb ik echt geen tijd voor’, bekent Sandra. ‘Daarom heb ik nu een extra boekje waarin ik actiepunten schrijf.’ Dat betekent niet dat ze haar teksten nooit terugleest. Julia moedigt ook aan om morning pages terug te lezen om persoonlijke ontwikkelingsthema’s te kunnen ontdekken waarmee je misschien wat kan.

Persoonlijke ontwikkeling zit vervlochten in mijn werk

Schrijft ze alleen over haar persoonlijke leven of ook over zakelijke onderwerpen? ‘Allebei, eigenlijk. Omdat ik een eenmanszaak heb, neem ik mezelf over mee. Persoonlijke ontwikkeling zit dus vervlochten in mijn werk. Dat zie je ook terug in de morning pages.’ Een onderwerp waar ze vaker over schrijft? ‘Mijn grenzen aangeven. Daar gaat het vaak over. En nee, dat is nog niet opgelost,’ zegt ze lachend. ‘Ik groei, maar niet zo snel als ik zou willen.’

‘Grenzen aangeven gaat bijvoorbeeld over mijn vrije woensdag echt vrijhouden. Ik wil graag niemand teleurstellen, dus vind ik het lastig om die tijd voor mezelf te houden. Het is goed om dat op te schrijven, want dan blijft het niet rondzingen in je hoofd. Als je het opschrijft, kan je het loslaten. Als ik tegen iets op zie, dan schrijf ik dat ook op. Als ik dan de pages de volgende dag schrijf en denk aan wat ik zo lastig vond, merk ik vaak dat het eigenlijk wel mee viel en dat diegene het prima vond om bijvoorbeeld een dag later af te spreken.’

Waar word ik gelukkig van?

Ook schrijft ze over haar doelen en dromen, zodat ze die scherp kan houden. ‘Ik ben echt gaan kijken: waar word ik gelukkig van? Wat kan ik aan een ander geven? Bijvoorbeeld: ik teken graag. Wat doe ik daarmee? Doe ik het pas echt serieus als ik met pensioen ben of kan ik daar nu al wat mee? Kan ik bijvoorbeeld een eigen getekend kaartje sturen naar een klant als een website live is? Als je het opschrijft, worden ook je dromen helderder.’

Schrijft ze de morning pages nog nu de methode is afgelopen? ‘Ik zou het graag weer elke dag doen, maar ik ben tegelijkertijd milder geworden. Ik heb losgelaten dat ik elke dag vijf of zes pagina’s moet schrijven. Maar ik pak overdag vaker het schrift erbij om op te schrijven waarover ik dan doordenk. De momenten dat ik doordraaf in mijn gedachten, zijn overigens wel de dagen waarop ik die ochtend niet de tijd heb genomen om 45 minuten te schrijven.’

Wil je meer weten over de morning pages of andere schrijftips ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!


One Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.