Skip to main content
BloggenSchrijftips

Blog schrijven? Houd het bij één onderwerp

De vraag die ik vaak krijg als het gaat om het schrijven van een blog of artikel: hoe zorg ik ervoor dat het begrijpelijk is voor mijn lezer? Dat begint wat mij betreft bij het kiezen van het juiste onderwerp en het daarbij te houden. Toch dwalen schrijvers vaak af. Dat komt omdat ze het onderwerp niet duidelijk genoeg of alleen in hoofd hebben geformuleerd . Zijpaadjes worden dan wel erg aantrekkelijk.

Eerlijk gezegd stel ik mijn klanten altijd voor om direct te beginnen met schrijven, omdat het allergrootste probleem is dat ze het idee hebben dat ze niets te vertellen hebben. Of dat ze verlamd worden door het idee dat ze niet goed genoeg kunnen schrijven. Natuurlijk, het kan altijd beter, maar dat geldt voor mij ook. Dat betekent alleen niet dat we ons daardoor moeten tegenhouden. Je bent pas zichtbaar als je schrijft en je bent niet zichtbaar als je niet schrijft, zo simpel is het.

Ben je over die eerste schaamte heen, dan is het tijd om je blog naar een hoger niveau te tillen. Je wilt natuurlijk ook dat jij je boodschap zo helder en duidelijk mogelijk op papier zet en dat begint met het duidelijk krijgen wat die boodschap eigenlijk is. Het grootste probleem daarbij is dat creatieve ondernemers en coaches alles in één keer willen vertellen. Ze beginnen met één onderwerp, maar weten het daar dan niet bij te houden.

Hoe je uit de bocht kan vliegen: een voorbeeld

Een fictief voorbeeld hoe het uit de hand kan lopen: een coach die training geeft in mindfulness, wil een blog schrijven over de dag beginnen met meditatie. Ze begint haar verhaal met wat meditatie is, welke voordelen meditatie biedt, vervolgens vertelt ze over de dag beginnen met een ritueel en waarom een ritueel in de ochtend voordelen biedt. Als laatst heeft ze het over meditatie in de ochtend.

Maar ze vertelt ook nog iets over het inrichten van je altaar. Wat een altaar je brengt, welke kussens je kunt gebruiken om op te zitten, welke zithoudingen prettig zijn en hoe je tijdens de meditatie pijnlijke momenten kan tegenkomen en hoe je daarmee om kan gaan. Om af te sluiten met een inkopper: meditatie in de ochtend kan je dus zoveel brengen, het is echt een aanrader.

Tips om het bij één onderwerp te houden

Je snapt: het is zo wel een hele lange blog en hoewel ze logischerwijs van het ene onderwerp naar de andere gaat, gaat het over zoveel meer dan meditatie in de ochtend. Daarom geef ik je drie tips hoe je zo’n bloemlezing kan voorkomen:

1. Omschrijf duidelijk het onderwerp dat je wilt bespreken

Wees daarin heel concreet. Hoe kleiner, hoe beter. Dus in het voorbeeld van hierboven: waarom meditatie in de ochtend je een voorsprong in de dag geeft. Of: voordelen van ’s ochtends mediteren ten opzichte van ’s avonds mediteren. Of: hoe je meditatie eenvoudig onderdeel kan maken van je ochtendritueel.

Hoewel deze thema’s misschien op elkaar lijken, beantwoorden ze net een andere vraag en heb je dus ook een andere invalshoek. Bij de eerste geef je inzicht in de voordelen van ’s ochtends mediteren. Bij het tweede zet je die voordelen af tegen de voordelen die ’s avonds mediteren met zich mee brengt. En als laatste laat je zien welke acties iemand kan doen om mediteren op te nemen in zijn ochtendritueel.

2. Schrijf het onderwerp duidelijk op

Als je gaat schrijven, is het handig om het onderwerp op papier te hebben. Zodoende kan je namelijk tijdens het schrijven herhaaldelijk teruggaan naar die ene zin met de kern van je verhaal. Zet het gewoon bovenaan het document waarin je de blog gaat schrijven. Zo ben je ook alvast begonnen met typen, is het vel niet meer leeg en kom je waarschijnlijk sneller in je schrijfflow.

3. Stel jezelf bij elke alinea of zin de vraag: helpt het om mijn hoofdonderwerp uit te leggen, duidelijker te maken of uit te diepen?

Nu je het onderwerp bovenaan hebt gezet, kan je bij elke alinea of zin afvragen: hoort dit bij het kernthema? Als we het voorbeeld bekijken: hoewel een altaar, een plek waar je ongestoord kan mediteren, misschien onderdeel is van je meditatie, is het niet relevant in het beantwoorden van de vraag waarom mediteren in de ochtend zoveel voordelen brengt.

Datzelfde geldt voor de vraag: wat is mediteren? Dat is al een blog op zich en hoewel je zeker in een paar zinnen kan uitleggen wat mediteren is, gaat het in de beantwoording van de vraag ‘voordelen van mediteren in de ochtend’ niet zozeer om mediteren in het algemeen, maar om: mediteren in de ochtend.

Wat is mediteren in de ochtend voor jou? Is dat mediteren voordat de kinderen wakker worden? Is dat mediteren terwijl je boterhammen smeert? Of is het mediteren voordat je aan het werk gaat? Maak dus die definitievraag zo specifiek mogelijk voor het onderwerp dat jij wilt beantwoorden.

Stel jezelf de 5W’s en H

Stel, het blijkt dat je het onderwerp veel te nauw hebt gemaakt zodat je maar drie zinnen daarover kwijt kan. Dan kan je uiteraard het onderwerp breder maken. Maar je kunt je ook afvragen: heb ik alles dat ik weet over het onderwerp wel opgerakeld uit mijn interne kennisbank? Welke vragen zou ik mezelf kunnen stellen om meer over dit onderwerp te vertellen? Denk daarbij aan de 5W’s en H: waarom, wie, wanneer, wat, waar en hoe?

Maar: de meeste van jullie zullen vooral moeite hebben met het beperken van de gedachtestroom. Bedenk dan: je hoeft niet alles in één blog te proppen. Liever niet zelfs! Je kunt beter wat kortere blogs schrijven, zodat je vaker wat te delen hebt. Zo geef je mensen meerdere keren de kans om je beter te leren kennen. En dat is uiteindelijk waar het toch om draait. Dat ze jou door jouw blogs beter leren kennen en ze zich uiteindelijk realiseren: jou heb ik nodig!

Wil je betere focus in je blogs? Of heb je een vraag over je websiteteksten? Aarzel niet en neem contact op!

Neem contact op!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.