Skip to main content
De Feestrubriek

Anke Jansen: ‘Door mezelf te zijn en mijn idealen te volgen, ben ik succesvol’

Door 17 september 2021No Comments

Als ik bij Anke op kantoor zit, dan voelt het alsof ik in een vrijstaat ben. Een vrijstaat vol met planten, waar ik alles kan bespreken en volledig mezelf kan zijn. Het is dan ook niet gek dat als ik Anke vraag waarom ondernemen een feestje is, dat ze meteen begint over de vrijheid om haar eigen stroom te volgen. Die eigen stroom betekent werken aan idealen om de wereld te verbeteren en juist daardoor is ze goed in haar werk.

Als we het hebben over de geschiedenis van Anke Jansen, dan lijkt het net alsof ze richting het ondernemerschap is geduwd. En hoewel alles op zijn plek is gevallen en een ontslag daar zeker een rol in heeft gespeeld, heeft ze uiteindelijk een bewuste keuze gemaakt om echt als ondernemer aan de slag te gaan. ‘Ik had ook gesolliciteerd, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om ondernemer te worden.’

Mijn steun en toeverlaat

En gelukkig maar, want Anke is mijn steun en toeverlaat als het gaat om mijn contentplanning en social media. Met haar spar ik tijdens onze overleggen over de onderwerpen waarover ik ga bloggen en nadat de blogs geschreven zijn, geef ik ze aan haar. Zij maakt de social posts, zij zorgt voor groei op mijn Instagram en inspireert me om reels te maken, hoe ongemakkelijk ik het zelf soms vind.

Als ik haar vraag waarom ondernemen een feestje is, vertelt ze over de vrijheid om haar eigen stroom te volgen. ‘Als ik inspiratie heb om bijvoorbeeld iets creatiefs te schrijven of juist lekker dingen van mijn administratie af te vinken, dan kan ik dat doen. Juist de afwisseling vind ik leuk.’ Zelfs administratie, vraag ik. ‘Ja, ook dat, het geeft me een kick dat ik het zelf kan. Zelfs het ordenen van mijn digitale mappen geeft me een rijk gevoel.’

Wie kan ik deze week blij maken

Als ze kijkt naar haar digitale mappen, dan ziet ze alle klanten waar ze momenteel voor werkt. ‘Dan denk ik: wie kan ik deze week blij maken? Dat vind ik ook het leuke aan ondernemerschap: dat je zelf contact hebt met klanten. Dat je niet een radartje in het geheel bent, maar degene die het werk uitvoert en daarover in gesprek is met klanten. Ik vind het ook belangrijk om iets toe te voegen aan de onderneming van de ander.’

Het zijn niet zomaar ondernemingen waaraan ze een bijdrage levert. De meeste zijn duurzame organisaties op het gebied van voeding, vergroening en energie ‘Ik wilde vroeger bij Greenpeace en ik heb op de barricades gestaan om de wereld te veranderen. Maar nu heb ik een vorm gevonden die niet alleen anti is. Dat is het mooie aan deze tijd: er zijn heel veel duurzame initiatieven.’

Een roeping die tot wasdom is gekomen

Ze staat op met een kan water in haar hand om een plant water te geven. Dan zegt ze dat ze een steentje kan bijdragen omdat ze ‘aardig’ kan schrijven (maar eigenlijk meer dan aardig), weet hoe sociale media werkt en hoe je een website opbouwt. Maar het is meer dan dat: het is een roeping die eindelijk tot wasdom is gekomen. Dat heeft kunnen gebeuren omdat ze ondernemer is geworden: ‘Nu kan ik mijn eigen klanten kiezen.’

De vrijheid om te kiezen vertaalt zich in een gevoel van grip, vertelt Anke: ‘Ik heb veel meer zelf in de hand. Ik kan zelf bepalen wat ik verdien, ik ben niet afhankelijk van een baas, je moet je natuurlijk nog steeds bewijzen, maar het is anders. Je ziet direct resultaat van wat je doet en ik kan zelf kiezen voor welke klanten ik werk. Ik had nooit gedacht dat dat kon, maar dit is echt heel tof.’

Anke Jansen

Mezelf aanpassen tot iets wat ik niet ben

Als ze vertelt over haar zoektocht komt ook het onderwerp ‘succes’ ter sprake en hoe de definitie ervan over de jaren is veranderd. ‘Ik dacht altijd dat je een opleiding moest volgen en dan succesvol was als je die inzette voor je werk bij een bedrijf. Tenzij je popster of kunstenaar was. Maar dan moet je weer extreem getalenteerd zijn. Ik dacht dat ik mezelf moest aanpassen en iemand moest zijn waarvan ik dacht dat ik het niet was.’

Het tegenovergestelde bleek waar te zijn: nu Anke steeds meer omarmt wie ze is en wie ze wil bedienen met haar bedrijf, floreert ze. ‘Ik merk dat ik door mezelf te zijn juist succesvol ben, omdat ik blij ben met hoe ik mijn leven inricht, mijn klanten ook blij kan maken en dat zij het juist leuk vinden hoe ik ben.’ Hoe ze is, is iemand die duurzaamheid prioriteert, maar ook iemand die maatschappelijke issues aan de kaak stelt.

Tips voor beginnende ondernemers

Wat ze andere, beginnende ondernemers zou aanraden? ‘Ga netwerken en houd je bij je expertise. Een kantoor in het verzamelgebouw Co in Zwolle heeft zeker toen ik net begon heel veel betekend. Ik kon sparren met collega-ondernemers en hen vragen ‘hoe pak jij dat aan?’. Het netwerk dat ik daar opbouwde, heeft me ook geholpen om mooie samenwerkingen aan te gaan. Voor klanten kan je dan de juiste mensen inschakelen.’

Als we het interview hebben afgesloten, zie ik haar denken. En dan zegt ze: ‘Ik denk dat de kop moet zijn ‘werken aan mijn idealen en toch de kost verdienen’.’ Daar denk ik over na, want is het wel een tegenstelling? Is het niet zo dat je juist de kost verdient als je werkt aan je idealen? Zijn we niet juist succesvoller als we onszelf zijn en werken voor klanten waaraan wij het meest kunnen bijdragen? Ik denk het wel, zeker omdat Anke juist dát laat zien.

Wil je meer weten over Anke? Haar website is nog in aanbouw, maar kijk in de tussentijd even op haar LinkedIn-pagina.

Kijk op de LinkedIn van Anke

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.