Skip to main content
Schrijftips

5 lekker concrete schrijftips

Nee, in deze blog gaan we het niet hebben over termen en regels die je sinds de Nederlandse les op de middelbare school niet meer hebt gehoord. Ik wil je beter leren schrijven, maar ik houd van een no-nonsense aanpak. Dat vertaalt zich vaak in de blogs in onderwerpen die meer met mindset en strategie te maken hebben. Maar ik wil je ook beter leren schrijven op detailniveau. Daarom deze lekker concrete schrijftips.

1. Typo’s zijn snel gemaakt én snel op te lossen

Misschien nog wel met stip op nummer 1 van deze concrete schrijftips: lees je tekst nog een keer na voordat je het publiceert. Het voorkomt dat je typo’s laat staan en de tekst onduidelijk wordt of slordig eruitziet. Sommige klanten zeggen dan: ik heb het echt wel gelezen. Maar ik bedoel: écht lezen, dus woord voor woord. Niet scannen, niet even snel tussendoor, maar gewoon even echt de tijd nemen. Typo’s sneaken zo erin, maar zijn ook makkelijk te ontdekken en eruit te halen.

2. Interpunctie is belangrijk, maar niet echt ingewikkeld

Interpunctie, zoals komma’s, punten, dubbelepunten, puntkomma’s, aanhalingstekens, dubbele aanhalingstekens, streepjes en ga zo maar door, geeft de lezer inzicht in hoe jij een tekst bedoelt. Het meest concrete voorbeeld: het vraagteken. Als je een vraagteken achter een zin zet, dan bedoel je die zin als vraag. Nogal belangrijk als je een reactie verlangt van de lezer. Of neem het uitroepteken: je bent enthousiast en je wilt het laten zien!

Alleen denken we vaak dat het wel goed zit met die interpunctie en denken we niet na over hoe we (onbewust) worden beïnvloed door interpunctie. Het beste voorbeeld komt nog wel uit het Engels, maar geeft wel duidelijk aan waarom interpunctie echt uit maakt (ook in het Nederlands):

3. Houd onderdelen van woorden zoveel mogelijk bij elkaar

In het Nederlands komt het nogal eens voor dat onderdelen van een woord uit elkaar gehaald kunnen worden. Denk aan woorden als: waaronder, daarvoor, voorkomen, achterelkaar, aanzetten, inzetten, et cetera. Voor de leesbaarheid van een zin is het handig om deze woorden aan elkaar te houden. Dus niet: in kunnen zetten, maar kunnen inzetten. Of: daar komen toch ze voor, maar: daarvoor komen ze toch.

4. Liever kortere dan langere zinnen

Lange zinnen zijn in literatuur misschien bon ton, maar online zeker niet. Lezers raken snel de draad kwijt, als ze al snappen wat er staat. Het is vaak eenvoudig om een zin op te knippen, punten te plaatsen en zo eenvoudiger leesbaar te maken. Het is vaak eenvoudig om een zin op te knippen. Plaats op die knip een punt. Zo wordt het weer eenvoudig leesbaar. Korter is dus beter als het zinnen betreft.

5. Nederlandse woorden worden vaak aan elkaar geschreven

Waar Nederlands qua regels misschien nog het meest verschilt van andere talen zoals het Engels: wij schrijven veel woorden aan elkaar. Engelsen niet, die houden van zoveel mogelijk spaties (en komma’s, maar dat is weer een heel ander verhaal). Maar in het Nederlands is het gewoon hottentottententententoonstellingsgebouw en dat is dus officieel één woord.

Alleen als je vindt dat het de leesbaarheid ten goede komt, mag je het van mij uit elkaar schrijven. Maar wanneer je Engelse woorden gebruikt binnen een Nederlandse tekst, zoals business manager, is het een kwestie van stijl: vind je het woord genoeg geïntegreerd in de Nederlandse taal? Aan elkaar! Is dat niet het geval? Niet aan elkaar.

Overigens, (ja, heerlijk die Nederlandse taal), pas wel op dat de betekenis van het woord niet verandert als je het aan elkaar schrijft. Kijk bijvoorbeeld naar: ten minste (aantallen, ten minste 10 personen (of meer)) en tenminste (synoniem voor althans). Of: lange afstandsloper (een afstandsloper die lang is) of langeafstandsloper (een loper die lange afstanden loopt).

6. BONUSTIP: kijk voor nog meer concrete schrijftips op OnzeTaal

Nu weet je natuurlijk nog maar een klein beetje van alles en dat is oké. Het belangrijkste is dat je bewust aan de slag gaat met taal en het zo verbetert. Stukje bij beetje. Twijfel je over een woord, een samenstelling van woorden of een uitdrukking: zoek het op! Google weet niet alles even goed (omdat, nouja, Nederlanders het soms niet weten), dus kijk eerst even op OnzeTaal om de juiste schrijfwijze te vinden.

Heb je een specifieke vraag? Kan ik meelezen met een bepaalde tekst? Laat het me vooral even weten!

Neem contact op!

Foto door Álvaro Serrano op Unsplash

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.